Karemeli tatları seven biri olarak Albeni‘yide çok seviyorum bu yaptığım tariften 37 adet parmak uzunluğunda Albeni çıkıyor isterseniz biraz daha büyük yapabilirsiniz ama bu şekilde kullanımı daha rahat oluyor şimdi gelin albeniyi nasıl yapmışım bir göz gezdirelim
Al beni için malzemeler
- 125 gr tereyağı ( eritilmiş )
- 1 çay bardağı pudra şekeri
- 1 adet yumurta
- Yarım çay bardağı fındık tozu ( mutfak robotundan çekin)
- 1 çay kaşığı kabartma tozu ( çok dolu olmasın
- 2 su bardağı tepeleme un ( yetmezse biraz daha ekleyebilirsiniz )
Karameli için
- 1 su bardağı toz şeker
- 100 gr margarin
Çikolata Kaplaması için
- 150 gr bittercçikolata
- 150 gr sütlü sade çikolata
Albeni Nasıl yapılır
- Karameli için şekeri tencereye koyup ocağa alın eritmeye başlayın şekerin rengi sarardığında tencereyi ocaktan alın içindeki topaklanmalar eriyene kadar iyice karıştırın ve tekrar ocağa alın ( dikkat edin yakmayın ) ve üzerine margarini ilave edip iyice karıştırın margarin tamamen eriyince ocaktan alıp soğumaya bırakın bu arada hamuru yapmaya başlıyalım
- Albeninin hamuru için tereyağı,pudra şekeri,fındıktozu,yumurta ve kabartma tozunu iyice karıştırın ve unu azar azar ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın
- hamuru merdane ile 1 santim kalınlığında açın bıçakla parmak uzunluğunda bir kaç santim genişliğinde dikdörtgenler kesin yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine ararlıklı olarak yerleştirin ve 190 derece fırında kurabiyeler hafif kızarana kadar pişirip fırından çıkarın ve soğumaya bırakın
- ılık veya soğuk karameli bir poşete doldurun
- soğuyan kurabiyelerin üzerine göz kararı karamel sıkın veya çay kaşığı ile de koyabilirsiniz benim karamelim tam soğumadığı için kenarlardan hafif aşşağı aktı sizinde öyle olursa önemli değil çünkü çikolataya bulamadan önce elinizle düzeltebilirsiniz karamel sıkma işlemi bitince
- sütlü çikolatayı benmari usulü eritin Albenileri tek tek çikolataya batırıp çıkarın bir çatal yardımıyla Albeninin fazla çikolatalarını akıtıp fırın kağıdının üzerine alın hepsine aynı işlemi uygulayın çikolatalar donduktan sonra ( isterseniz daha çabuk donması için buzdolabında bekletip ) afiyetle yiyebilirsiniz
- Afiyet Olsun
Süper gözüküyor.Elinize sağlık.
Cok tesekkur ederiz bu guzel tarif icin. Tepsi ebatiniz ne kadar?
Tarifinizi yaptım ama karameli soğuduktan sonra taş gibi oldu onu anlamadım ama kurabiye süperdi tarifiniz için teşekkürler
Karameli için hangi yağı kullandınız.? Tereyağımı yoksa margarin mi.?
Safiye hamim margarin kullanmamiz gerekiyo dimi tarifte oyle yaziyo bide bitter cikolata ve sutlu cikolata yazmissiniz ikisini karistiripdami eriticez yqpilisinda sutlu cikolata yaziyo anlayamadn
Ben tarifinizi denedim kurabiyesi super oldu ancak cikolatayi eritince top top bi goruntu oldu basaramadim eritmeyi o yuzden uzerine surmek icin baska bi cozum ariyorum krema mi yapsam acaba pastaya cevirsem sizin oneriniz var mi
çikolata hala duruyorsa biraz yağ katıp inceltebilirsin 🙂
Karamelı ıçın margarın kullandım ama daha ılımaya basladıgı anda dondu cıtır cıtır seker olcak kurabıyenın uzerınde
Normalde margarinde su olduğu için kıvamının çok sert olmaması lazımdı ama eğer hala kullanmadıysanız tekrar ısıtıp içine çok az süt katın bu kıvamının daha akışkan olmasını sağlar
Bende geçtiğimiz gün misir gevrekli kurabiye tarifinizi denedim ve ölçülere harfiyen uydum ama öyle öyle civik bir hamur oldu ki unla toparladım nerdeyse malzeme çöp olacaktı bence tarif verirken biraz daha dikkatli yazmaniz lazim gerçekten ne kattiysaniz onu paylaşın ki bizde güvenle tarifletinizi yapalim eğlenceli ve yemesi keyifli şeyler yapıyorsunuz çünkü.
Canım bu konuda tamamen haklısın çünkü tarifi veren kişi unu yazmayı unutmuş gelen uyarıdan sonra bir daha sorunca hemen düzelttim normalde bu konuda aşırı dikkat ederim ama insanlik hali bazen gözden kaçıyor böyle oluncada emin ol ki çok üzülüyorum çünkü benim yüzümden kimsenin ne emeği boşa gitsin nede malzemesi çöpe gitsin istemem 🙁
margarin yerine tereyağı kullanmak istiyorum, ölçüsünde değişiklik yapmalı mıyım?teşekkürler
tereyağında ölçüsü çok farklı oluyor hatta içine biraz krema veya süt katmak gerekir bu yüzden margarinle yapmak daha garantili gibi 🙂
Meraba abla ben daha denemedim ama kremel ya taş gibi olursa diye korkuyorum napmaliyim yorumlarda görünce beni bi korku sardı
Merhaba canım margarin olduğu müddet sıkıntı olmaz ama eğer korktuğun gibi olursa biraz daha ısıtıp çok az süt ilave edebilirsin 🙂
Ya ben yaptım karamel 2 kere yandı. Bende yine karamel yapıp üstüne döküp. Çikolataya kaplayamadım. Ne yapabilirim
Canım karamel çok hassastır bu yüzden çok dikkat etmek gerekir,
Fındıklar kavrulmuş ayıklanmışmı olmak zorunda yoksa kırıp robata versek çiğ olarak olur mu? Birde hamur kızardığında kürdanla bakmalımıyım yapışıyor mu diye ?
Bu fındık tozu kavrulup ayıklanmış fındıklamı yoksa çiğ fındıklada olurmu ? Birde kurabiye kızarınca kürdanla yapışıyormu diye kontrol etmelimiyim?