Evde Peynir yapımı

Hayalimdeki Yemekler 115

Peynir yapmayı ve sütle uğraşmayı çok seviyorum çünkü çok  önceleri  Tekirdağ’daki  çiftliğimizde  baya  kaldım o zamanlar annem ve yengelerim sayesinde bir çok şey öğrendim bunlardan biride peynir ama şunu söylemeliyimki peynir yapmak inanılmaz kolay 🙂 şuan  Fransada bulunduğum yerde helal  peynir mayası bulunmuyor komşum Fadime sağolsun Türkiye’den kendine  getirmiş birazını da bana verdi büyüklerimiz boşuna dememiş komşu  komşunun  küle muhtaçtır diye  şimdi gelin kolay peynir nasıl yapılır bir göz gezdirelim.

Not: Peyniri yaptıktan sonra  eğer salamura da ( Tuzlu suda ) en az 15-20  gün kaldıysa sağlık ( Brucella ) açısından  hiçbir sakıncası olmaz ama eğer 15 gün bekletilmeyecekse hemen yenilecekse sütü önceden kaynatıp ılık olduktan sonra peynir mayarlanabilir 🙂 bu sayede eğer sütle ilgili herhangi bir kuşkunuz varsa Brucella hastalığından etkilenmemiş olursunuz 🙂

 

 Evde Peynir yapımı için Malzemeler 

  • 3 kilo taze süt
  • 1 çay kaşığı peynir mayası

 Evde Peynir nasıl yapılır 

Hayalimdeki Yemekler 128

 

  • 3 kilo sütü ocağa alın parmağınız hafif yakacak kadar ısıtın 1  çay kaşığı peynir mayasını ilave edin karıştırın en az 20 dakika dinlendirin
  • Dinlenen peyniri temiz bir tülbent veya ince bir bez yardımıyla  peynirin suyunu süzün ve delikli bir kabın içine koyun  üzerine baskı yapacak ağır bir şeyler koyun en az 1 saat bu şekilde dinlendirin ve peyniriniz hazır ister bu şekilde isterseniz salamuraya koyup veya tuzlayıp uzun süre muhafaza edebilirsiniz  salamura yapmak için peynirin alt suyuna  kaynatılıp soğumuş su ilave edilir içine   kaya tuzu ekleyip eriyene kadar karıştırın veya bekleyin peynirin üzerine dökün bu şekilde uzun süre peyniri muhafaza edebilirsiniz
  • arta kalan peynir suyunu sakın dökmeyin onunla poğça veya başka hamur işleri  yapabilirsiniz.

peynir

    • Afiyet Olsun

Bu arada 3 kilo sütten 350 gr kadar peynirim oldu 🙂

 

Peynirin yapım aşamasını videolu olarak izleyebilirsiniz