Peynir yapmayı ve sütle uğraşmayı çok seviyorum çünkü çok önceleri Tekirdağ’daki çiftliğimizde baya kaldım o zamanlar annem ve yengelerim sayesinde bir çok şey öğrendim bunlardan biride peynir ama şunu söylemeliyimki peynir yapmak inanılmaz kolay 🙂 şuan Fransada bulunduğum yerde helal peynir mayası bulunmuyor komşum Fadime sağolsun Türkiye’den kendine getirmiş birazını da bana verdi büyüklerimiz boşuna dememiş komşu komşunun küle muhtaçtır diye şimdi gelin kolay peynir nasıl yapılır bir göz gezdirelim.
Not: Peyniri yaptıktan sonra eğer salamura da ( Tuzlu suda ) en az 15-20 gün kaldıysa sağlık ( Brucella ) açısından hiçbir sakıncası olmaz ama eğer 15 gün bekletilmeyecekse hemen yenilecekse sütü önceden kaynatıp ılık olduktan sonra peynir mayarlanabilir 🙂 bu sayede eğer sütle ilgili herhangi bir kuşkunuz varsa Brucella hastalığından etkilenmemiş olursunuz 🙂
Evde Peynir yapımı için Malzemeler
- 3 kilo taze süt
- 1 çay kaşığı peynir mayası
Evde Peynir nasıl yapılır
- 3 kilo sütü ocağa alın parmağınız hafif yakacak kadar ısıtın 1 çay kaşığı peynir mayasını ilave edin karıştırın en az 20 dakika dinlendirin
- Dinlenen peyniri temiz bir tülbent veya ince bir bez yardımıyla peynirin suyunu süzün ve delikli bir kabın içine koyun üzerine baskı yapacak ağır bir şeyler koyun en az 1 saat bu şekilde dinlendirin ve peyniriniz hazır ister bu şekilde isterseniz salamuraya koyup veya tuzlayıp uzun süre muhafaza edebilirsiniz salamura yapmak için peynirin alt suyuna kaynatılıp soğumuş su ilave edilir içine kaya tuzu ekleyip eriyene kadar karıştırın veya bekleyin peynirin üzerine dökün bu şekilde uzun süre peyniri muhafaza edebilirsiniz
- arta kalan peynir suyunu sakın dökmeyin onunla poğça veya başka hamur işleri yapabilirsiniz.
- Afiyet Olsun
Bu arada 3 kilo sütten 350 gr kadar peynirim oldu 🙂
Peynirin yapım aşamasını videolu olarak izleyebilirsiniz
ellerne sağlık ,peynir ayası nerde bulabilıım acaba
Merhaba, peynir mayasini nerden alabiliriz Acaba ? (Almanya)
Tesekkürler
Internette çok çeşitli markaları var, 6 ile 10 € civarında …
Türkiye için büyük marketlerde var
Fince adı nedir bilmiyorum ki alayım tabi burda bulunup bulunmadiginida bilmiyorum ama yapmayı çok istiyorum ( finlandiya )
peynirin altsuyunu nasıl oluşturacaz
Peynirin süzülen suyuna alt suyu denir yani başka türlü yapmaya gerek yok
arkadaşlar bede sizleri bilgilendireyim istedim:çiğ sütten yapılan peynir en az 1 ay normalde 3 ay salamurada kalmalı . bulaşıcı hastalıklardan korunmuş olursunuz.Sizlere bir tarif:çiğ sütü ocağa koyun bir tatlı kaşığı peynir mayası koyun .kaynamaya bırakın kaynayan peynir tencerede toplanınca ocağı kapatın ılıyınca beztorbada süzün üzerine ağırlık koyun taze kaşar peyniriniz hazır afiyet olsun .not bu tür peynir salamura yapılmaz .
tuz koyulmuyormu peynire ??,
Hayır yaparken tuz konulmuyor 🙂 çünkü salamurasında tuz olduğundan tuzunu yeterince alıyor
almancasi ne peynir mayasinin cok heves ettim yapmak istiyorum
Maalesef Almanca adını bilmiyorum ama bilen arkadaşlar yorum yaparsa çok güzel olur 🙂
Käse Lab
ins bekliyorum netten aradim bulamadim malesef
Peynir alt suyunu yaprak sarmasında su yerine kullanın mükemmel oluyor lezzeti
Çok değişik ilk defa duydum denemek lazım 🙂
Ellerine saglik. Süper görünüyor. Bende peynir yapmayi severim. Marketlerden aldigimiz taze sütlerden yapsak olurmu? Yoksa ciftlikten günlük sütmü almamiz gerekir? Ve taze yapilmid peynir zehirler veya dokanir diyorlar. Dogrumudur???
Öncelikle çok teşekkürler mağazadan alınan hazır paket sütlerle maalesef olmuyor mutlaka taze süt olması gerekir ve taze yapılmış peynir eğer salamura da en az 15-20 gün kaldıysa hiçbir sakıncası olmaz ama eğer 15 gün bekletinmeyecekse sütü önceden kaynatıp ılık olduktan sonra peynir mayarlanabilir 🙂
merhaba bende bugun ilk defa denedim 5 Kilo sut ile suan 2 Saat oldu fakat peynirim hic kivam tutmamis hala sut ne yapabilirim yardimci olabilir misiniz?
Merhaba sütünüzü hafif ısıtıp bir daha mayalayın eğer tutmazsa peynir mayanız iyi değil demektir 🙁 bu arada eğer paket sütü kullandıysanız hiç olmaz çünkü mutlaka taze ( çiğ ) süt olması gerekir
Suan itibariyle bende yaptim, sut soguktu hafif isitiyorum, mayamizi katip beklicez bakalim:) fransadayim bende rahatlikla heryerde maya bulunuyor, bide artan suyuna tuzmu dokuyoduk yoksa sirkemi kaln suyuda degerlendirelim diye, bitince yazicam tekrar
Merhaba öncelikle ellerinize ve emeğinize sağlık ben peyniri bebeğim için yapmak istiyoruz ama tuzsuz saklamam gerekiyor nasıl saklamalıyım bir fikriniz bilginiz varmı? Bir de emin olmak amaçlı yorumlarda okudum ama yinede emin olmam için bebeğime vericeğim için süt ü pişirmrk istiyorum ondan sonra peyniri yapabilirmiyim çevremde bir kaç kişi pişen sütten maya tutmaz demişlerdi ılıtıp mayalamalısın demişlerdi de cvp yazarsanız çok memnun olurum hoşçakalın.
Merhaba öncelikle tuzsuz peyniri uzun süre saklamak için bir yöntem yok sadece derindondurucuda saklanabilir ama o da penynir aynı güzellikte kalmıyor ve en sağlıklı yöntem sütü kaynatıp ılıtmak bende aynı yöntemle denemdim ve oldu ama kesinlikle paket süt değil taze günlük süt olması gerekir 🙂 bu şekilde daha sağlıklı olur ama tuzlu suya girmediğinde en fazla 5 gün veya 1 hafta dayanır 🙁
Tuzsuz peyniri dilimlenmiş halde 4-5 dk.kaynatıp hemen kavanoza koyun ağzını sıkıca kapatın, uzun süre sağlayabilirsiniz.
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Merhaba, Uzulerek soyluyorum ben yapamadim. Ilk organik sutten denedim sulu yogurt gibi oldu. Suzmeme ragmen peynir tadinda olmadi. Ikincisi marketten aldigim gunluk sutle denedim ayran gibi oldu. Suzdugumde ancak 50-60 gram kadar krem peynir gibi birsey cikti ortaya.
Merhaba bende bugün denedim ama benimkide tutmadı taze sütten yaptım değil 20 dk 2 saat 4 saat beklettin hala bir kıvam almadı çare olarak tencereye ocağa alıp altını yaktım kaynamaya başlarken birkaç damla limon sıktım toparlanmaya başladı lor halini aldı tulbente suzdum uzerine de ağırlık koydum bakalım sabaha kadar duracak yani anlayacağınız ilk denemem olumsuz oldu birazda tuz koymuştum ondan olabilir mi?
Merhaba normalde mayalamadan önce asla tuz kullanılmaz sebebi bu mu tam emin değilim ama belki kullandığınız mayadan da kaynaklanıyor olabilir bir dahaki sefere tuzsuz yapın eğer sonuç aynıysa mayayı değiştirin.
Merabs bende peynir yapiyorum satiyorum.ama yeni yeni başladım.7 veya 8 kilo çiğ süte 1 tatli kaşığından biraz daha az katiyorum 3 4 saat bekletiyorumki mayalansin tutmuyor mayasi