Fırında Yoğurt Mayalama

ev yapımı yoğurt yoğurt nasıl mayalanır

 

Zamanında babamın koyun Çiftliği vardı o yoğurdun tadı hala damağımda koyun sütünü kaynatınca dibi hafif tutar kokusu o kadar çok hoşuma giderdi ki anlatamam, yoğurdun kaymağı da baya kalın olurdu bir yiyen tadını asla unutmazdı ? koyun sütü gibi olmaz ama Yoğurdun kaymağı bol olsun diye birazını da borcamda mayaladım sizinde gördüğünüz gibi maşallah güzel oldu  ?

Fırında Yoğurt Mayalama

  • 5 kilo sut 
  • 2 çorba  kaşığı yogurt (yogurdun sert olan tarafindan kullanin)
  • 3 çorba kaşığı süt veya su 

Fırında Yoğurt Nasıl Mayalanır

  • Sütü  tencereye alıp   iyice kaynatın   kaynamış  olan sütünüzü ocaktan alıp  ılımaya  bırakın sütün  mayalanma kivamina geldigini  en kucuk parmaginizi  sütün icine koyup anlayabilirsiniz süt parmağınızı birazcik yakmasi gerekiyor dikkat edin cok aşırı  sıcak  olmasin yoksa yogurdunuz maya tutmaz   eger tutsada  cok  cabuk eksir,cok ilik olursada yogurdunuz krema kıvamında olur en iyisi sıcak olsunda soğuk olmasın 🙂
  • Fırını 150 °’de 8  dakika kadar çalıştırıp kapatın
  • Yoğurdu  suyla  ( veya sutle ) biraz çırpıp   sütümüze bir kenarından  ilave ediyoruz  ve eğer  kaymağı varsa kaşığı kaymağı dağıtmadan kaşığı kaymağın altında götürüp getirerek karıştırın.
  • Mayalanmış  yoğurdu  aynı gördüğünüz şekilde fırına koyun kapların üzerini kapatmayın veya sarmayın, fırının kapağını kapatın ve kapağını sakın açmayın 5-6 saat sonra yoğurdunuz hazır  buzdolabına kaldırın.
  • Yoğurdunuzun daha kıvamlı olması için 6 saat veya 1 gün hiç kaşık değdirmeyin işte o zaman tam ciğer gibi oluyor 🙂

fırında yoğurt mayalama

fırında yoğurt mayalamak