Haşhaşlı Açma
lezzeti_mutfak_
Malzemeler
1 paket instant maya ( 1 paket yaş maya da olur )
2 su bardağı ılık süt
3 çorba kaşığı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı su
2 tatlı kaşığı tuz
2 adet yumurta (akı içine, sarıları üzerine sürülecek )
Aldığı kadar un (yaklaşık 8- 10 su bardağı civarı )
İçi için;
1 kase haşhaş ezmesi
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Hazırlanışı
İlk olarak tencere içine sıvı yağ, süt, su, şeker ve tuz eklenip ocakta parmağımızı yakmayacak şekilde ılıtılır. Yoğurma kabına yumurta akı alınır.Üzerine ılıttığımız karışım eklenir. Unun bir kısmı eklenerek instant mayamızda unun üzerine eklenir ve karıştırılır. Eğer yaş maya kullanacaksanız sıvı malzemeleri yoğurma kabına alınca yaş mayayı da içine ekleyip açalım. Kalan unda yavaş yavaş eklenerek 10 dakika yoğrularak yumuşak pürüzsüz bir hamur elde edilir.
Hamur üzeri örtülü olarak 45-50 dakika mayalanmaya bırakılır. Haşhaş ezmesi ile sıvı yağ iyice karıştırılır ve kıvamı yumuşatılır. Kolay sürülebilmesi için bu işlem gerekli.
Süre sonunda hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar alınarak elimizle yuvarlayıp beze yapıyoruz. Bezelerimizi oval seklinde açıyoruz. Açtığımız bezelerin üzerine yarım tatlı kaşığı haşhaş ezmesi ekliyoruz ve dağıtıyoruz.
Yukardan aşağı doğru videoda paylaştığım gibi bıçak veya pizza bıçağı ile uzunlamasına ince ince kesiyoyoruz. Çok uç kısımları kesmeyelim ki toparlarken zor olmasın. Sonra bir araya toplayip yuvarlak açma şekli verip tepsilere diziyoruz.Tepside bir saat kadar üzerlerini kapatıp mayalanmaya bırakıyoruz. Daha sonra yumurta sarısı sürüp 200 derece fırında fanlı ayarda kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.
Leave a Reply