Sahur Sofrası
Esselamün Aleyküm Dostlarım
Ramazan geldi ve ilk sahur sofranız benden olsun istedim.
Erciyes Üniversitesi (ERU) Tıp Fakültesi Hastaneleri Baş Diyetisyeni Sunay Kütük, Ramazan ayının yaz aylarına rastlaması nedeniyle oruç tutanların açlık ve susuzluk konusunda zorlanabileceklerini belirterek, “Sahurda tüketilecek 4-5 adet ceviz, badem ve fındık vücudun hem E vitamini ihtiyacını karşılar hem de tokluk hissini artırır. Susuzluğu önlemek içinse az tuzlu, az baharatlı gıdalarla birlikte karpuz ve yeşil yapraklı sebzeler tüketilebilir” dedi.
Kütük, AA muhabirine yaptığı açıklamada sıcak yaz günlerinde rahat bir şekilde oruç tutabilmek için sahurda tok tutacak ve susuzluğu giderici etkisi olan gıdaların tüketilmesi gerektiğini ifade etti.
Kesinlikle sahursuz oruç tutulmaması gerektiğini vurgulayan Kütük, sahur yapmanın açlık süresinin uzun olmasına bağlı baş ağrısı ve kan şekeri düşüklüğü gibi sıkıntıların yaşanmasını önleyeceğinin altını çizdi.
– Protein ıçeriği yüksek besinler tüketin
Sahurda mideyi daha geç terk ettiği için tokluk hissinin daha uzun süre kalmasını sağlayan protein ıçeriği yüksek besinlerin tercih edilmesinin önemine işaret eden Kütük, şunları söyledi:
“Sahur ogününde süt, yumurta, peynir çeşitleri gibi protein ıçeriği yüksek besinlerin yanı sıra az yağlı, sebzeli börek ve çığ sebzeden oluşan bol söğüş tercih edilebilir. Ayrıca sahurda tüketilecek 4-5 adet ceviz, badem ve fındık hem E vitamini ihtiyacını karşılar hem de tokluk hissini artırır. Susuzluğu önlemek için de az tuzlu, az baharatlı gıdalarla birlikte karpuz ve yeşil yapraklı sebzeler tüketilebilir. Özellikle yaz meyveleri yüksek oranda şu ve şeker içerdiği için sahurda ölçülü bir şekilde tüketilmesi faydalı olur. Bir ay dilimi şeklindeki karpuz vücudun şu ve şeker ihtiyacının karşılanmasında yeterli olur. Bunlarla birlikte mutlaka bol miktarda şu tüketimi önemli. Sahurda çok tuzlu ve baharatlı yiyecekler yenilmesi gün içinde şu ihtiyacının artmasına neden olur. Bu nedenle gıdaların tuz ve baharat oranına da dikkat edilmesi gerekiyor.”
– Patates tok tutmuyor
Halk arasında patatesin “tokluk hissini artırdığı ve susuzluğu giderdiği” yönünde yanlış bir inanış olduğuna dikkati çeken Kütük, patatesin nisasta içermesi nedeniyle kan şekerini çok hızlı bir şekilde yükselttiğini ve kısa bir süre sonra tekrar düşerek daha erken açlık hissi oluşturduğunu vurguladı.
Ayrıca posa içermemesi nedeniyle de patatesin tok tutma gibi bir özelliğinin olmadığını ifade eden Kütük, sahurda tek başına patates tüketilmesinin doğru olmadığını, ancak haşlanmış ve büyük parçalar halinde doğranmış patatesin içerisine yeşil yapraklı sebzeler katılarak yenilebileceğini söyledi.
– Kabızlığı önlemek için kuru baklagiller
Kütük, uzun süre açlığın, kabızlık sorununun artmasına neden olacağını belirterek, “Bu nedenle ramazan ayında kolesterol, şeker ve kan basıncı üzerine olumlu etkileri, kabızlığı önlemesi ve tok tutma özelliğinden ötürü lifli (posalı) besinlere önem vermek gerekiyor. Bu bağlamda kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceklerinden kuru baklagillerin yazın da haftada 2-3 kere tüketilmesi faydalı olur. Kepekli tahılların, esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna, pirinç, erişte ile sebze, meyvelerin tüketimine ağırlık verilmesi gerekiyor” diye konuştu.
– İftarı çorbayla yapın
İftarda mutlaka çorba tüketilmesi gerektiğini ifade eden Kütük, çorbanın hem bir miktar sıvı ihtiyacını karşılayacağını, hem de mide doygunluğunu artıracağını söyledi.
Çorba tüketiminin ardından 10-15 dakika kadar mıdenin dinlendirilmesinin sağlık açısından faydalı olacağını belirten Kütük, “Daha sonra bir miktar etli sebze yemeği veya izgara et ve zeytinyağlı sebze yemeği ile beraber yoğurt veya ayran tüketilebilir. Çok yağlı yiyecekler, ağır hamurlu şerbetli tatlılar metabolizmayı yavaşlatacağından kilo alımına sebep olur. Bu besinler aynı zamanda sindirim sistemi rahatsızlıklarını da bu süreçte beraberinde getirir. Bütün gün açlık ve hareket kısıtlılığı nedeniyle yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için de iftardan 1,5 – 2 saat sonra hafif tempolu bir yürüyüş yapılabilir. Bu durum aynı zamanda besinlerin sindirimine yardımcı olur” şeklinde konuştu.
Ramazan ayında tüketilen besinlerin pişirilme yöntemlerine de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Kütük, çok yağlı ve kızartmayla yapılan yiyecekler yerine ızgara, fırında, haşlama veya buğulama yöntemleri ile pişirilmiş yiyeceklerin tercih edilmesinin mide krampları, reflu, mide yanması ve hazımsızlıktan koruyacağını sözlerine ekledi.
Kütük, tatlı olarak da kuru meyve veya hafif sütlü gıdaların tercih edilmesinin sağlık açısından yararlı olacağını sözlerine ekledi.
Yumurta salatası Tarifi
Malzemeler :
- 10 tane yumurta
- maydanoz
- taze soğan
- karabiber
- tuz sıvıyağ
Yapılışı :
Tüm malzemeler incecik doğranıp bir kapa alınır. baharatları eklenerek güzelce karıştırılıp servis tabağına alınır.
Afiyet Olsun
Bişi ve Patates Gratenin Tarifleri Kahvaltı bölümünde mevcuttur Dostlarım.
Leave a Reply