Kurban bayramına bir kaç gun kaldi bu yüzden hem temizlik hemde tatlı yapma hazırlıkları başlamıştır size kolaylık olsun diye bir fikir vermek istiyorum midye tatlısı bende uzun suredir bu tatlıyı yapmak istiyordum en sonunda yapmak bu güne kısmetmiş yaptığım bu enfes tatlıyı sizede tavsiye edebilirim ozellikle görüntü olarak çok hoşuma gidiyor tadida çok güzel aslında yag sadece üstüne suruluyor ama ben biraz bol kullandım daha iyi kabardı ve daha lezzetli oldu simdi gelelim citir citir olan midye tatlımızın tarifine
Malzemeler
- 1 cay bardağı siviyag
- 1 cay bardağı yoğurt
- 1 çorba kaşığı sirke veya 1 çorba kaşığı limon suyu ( ben elma sirkesi kullandım)
- 1 silme cay kaşığı tuz
- yarim paket kabartma tozu
- 1 cay bardağı misir nişastası( buğday nisastasida olabilir )
- 1 adet yumurta
- 2,5 su bardağı un (alabildiği kadar un yumurtanın büyüklüğüne gore değişebilir o yüzden unu azar azar ilave edin)
uzerine dökmek için
- yarim paket tereyağı veya margarin(125 gr)
- yarim su bardağı siviyag
Hamuru acmak için
- nişasta
içine koymak için
- ceviz
Şerbet için
- 4 su bardağı seker
- 4 su bardağı su
- yarim limonun suyu
hazırlanışı
- şerbet için sekeri ve suyu ocağa alıp kaynatın şerbetiniz olmaya yakin limonun suyunu ilave edip 10 dakika daha kaynatın.
- hazir olan şerbeti ocaktan alıp ılımaya bırakın( talinin uzerine ilik olarak dökülecek)
- Siviyag, yoğurt,yumurta,sirkeyi karıştırıp nişastayı,kabartma tozunu ve 2 bardak unu ilave edip hamurunuzu yoğurun hamurunuz kulak memesi yumuşaklığında olması için kalan 1 bardak unuda azar azar ilave edin ve kulak memesi yumuşaklığında yumuşacık bir hamur yapin
- hamurunuzu 12 eşit bezeye bolun
- bezeleri 20 veya 30 dakika dinlendirin
- dinlenmiş olan bezelerin uzerini nişasta yaparak hepsini tatlı tabağı kadar acın
- açtığınız yufkaların arasına bol bol nişasta serpip hepsini üst üste gelecek şekilde koyun
- sadece en üste gelecek olanı nişasta yapmayın
- kucuk yufkanızı once elinizle sonra merdaneyle en sonunda oklavayla buyuk bir yufka olana kadar acın
- oklavayla büyüttüğünüz yufkanızı sıkı bir şekilde resimdeki gibi rulo yapin
- rulo yaptığınız hamuru parmak kalınlığında dilim dilim kesin
- kestiğiniz parçaları ortasından baslayarak parmak uçlarıyla veya merdaneyle cay tabağından biraz kucuk acın icine ceviz koyup midye gibi kapatın ama bastırmadan hepsine ayni islemi uygulayın.
- hamurunuzun seklinden dolayı korkmayın midye tatliniz pisince kabaracağı için seklide ortaya çıkacaktır
- teryagini eritip siviyagla karıştırın ilik olsun
- midye tatlınızı firin tepsisine yerleştirip uzerine yagini dokup fırçayla hepsini yağlayın
- önceden ısıtılmış 180 derece fırında güzelce kızarana kadar pisirin
- ilik şerbeti soğumuş midye talisinin ustune dokun
- midye tatliniz serbetini iyice cekince servis yapabilirsiniz.
- AFİYET OLSUN
bayramda yapabileceginiz en guzel tatlilardan biri
üst üste koyduğumuz yufkaları, hepsini birden mi açıyoruz,
veya tek tek mi açıyoruz?
Üst üste koyduğumuz yufkaların hepsini birden açacaksınız
Çok teşekkürler tarif için. Denedim enfes bir tatlı oldu.
bu hamuru aynı sekılde yapıp börek olarak pısırebılırmıyım cvp….
Gözde hanım bu şekli hamura verip pişirebilirsiniz
Hatta bu linkteki hamur tarifi size uyar sanırım
http://www.hayalimdekiyemekler.com/cay-saati-tarifleri/peynirli-baklava-boregi/
Cok güzel gözukuyo öncelikle ellerinize saglik.Hamurun icerisinedemi nisasta katiliyo ,birde disinda actigimiz nisasta hangisini tavsiye edersiniz ?
Teşekkürler canım evet hamurun içinede nişasta konuluyor ve nişasta olarak buğday nişastası tatlılarda her zaman daha iyidir.
Merhaba safiye hanım yardımcı olursanız çok sevinicem.Midye tatlısını yaptım en üst kısmını nişastalamak zorunda kaldım açarken merdaneye yapıştığı için daha sonra parmak kalınlığında kestikten sonra dağıldı ve midye şekli veremedim kabardılar çok ve midye görünümünde olmadı ne yapmam lazım nerde hata yaptım sorum şu en üst katı nasıl halledebilirim ve niye çok kabardı anlamadım ne olur cevaplayın bilginize tecrübenize sığınıyorum sevgilerle…
Merhaba canım tarifte te belirttiğim gibi en üstteki yufka nişasta yapılmayacak veya yaptıysan bile çok az kullanmalıydın çünkü nişasta yufkanın birbirine yapışmasını engelliyor bu yüzden dağılmıştır. Çok kabarmaları güzel sadece bir dahaki sefere biraz daha küçük kesmen yeterli 🙂
çok teşekkür ederim çok sağolun:)))
yufkayı ne kadar büyüklükte açıcaz acaba böreklik yufka kalınlığında mı olucak
Böreklik yufkadan biraz daha büyük olursa iyi olur
Kıyır kıyır mı yoksa biraz sert mi
Kesinlikle Kıyır kıyır oluyor 🙂
Safiye hanim bu tatlının büyüklüğü ne kadar oluyor? bende midye börek tarifi var o baya büyük oluyor da acaba tatlısıda mı büyük olur diye kararsız kaldım bayrama yapmayı düşünüyorum da.
Midye tatlısının büyüklüğü size kalmış ama çok fazla büyük olmuyor. Kesinlikle Bayram için tavsiye ederim çünkü herkesten beğeni alan bir tariftir.
BAYRAMDAN BİRKAÇ GÜN ÖNCE BAKLAVA GİBİ MİDYE TATLISINI PİŞİRİP DAHA SONRA ŞERBETLESEK OLUYOR DEMEK.ABLANIZA ÖYLE GÖNDERDİĞİNİZE GÖRE…
evet oluyor hiç bir sorun olmaz
BEN BAKLAVA YAPARKEN 1 ÖLÇEKTE SÜT KOYUYORUM.SİZİN VERDİĞİNİZ MALZEMELERDEN TAHMİNEN KAÇ TANE MİDYE TATLISI ÇIKIYOR..BAYRAMDA YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUM…
Midye tatlısnın büyüklüğüne göre değişir orta boy yapıldığında 43 tane çıkıyor ama bir takipçim biraz küçük yapmış 65 çıktığını yazdı 🙂
iyi günler ben mutfakta daha çok yeniyim de bayram için bunu yapmak isdiyorum aceba şerbetsiz ne kadar duruyor ve şerbeti ne kadar zamanda çekiyor aceba ?
iyi günler Rabia şerbetsiz bir hafta dışarda nemli olmayan bir yerde kalabilir derindondurucuda iyice kapattıktan sonra aylarca kalabilir şerbetini 3 saat gibi bir sürede çeker
SAFİYE HANIM CEVAPLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.ŞİMDİDEN İYİ BAYRAMLAR DİLİYORUM….
Rica ederim Sanada şimdiden iyi bayramlar canım 🙂
muthıs gorunuyo yarın yapcam bende ınsallah guzel olur 🙂
şerbeti soğuk tatlı ılıkken şerbetliyorduk ,fakat siz önce yapın bekliyor diyorsunuz o zaman şerbetimi ılık yapıcaz yine kıtır oluyormu şimdiden iyi bayramlar :))
Evet eğer şerbeti hemen dökülmeyecekse şerbetinin ılık olması lazım sanada şimdiden iyi bayramlar canım 🙂
merhabalar safiye hanım midye şeklini vermek için ne yapıyorsunuz hani yuvarlak açtık ya ortasına cevizi koyduk poğaça yapar gibi yarım ay şeklinde kenarlarından mı kapatıyorsunuz yoksa başka şekilde mi tarif için de teşekkürler
Merhaba canım yarım ay şeklinde kapatınca şekli kendiliğinden ortaya çıkıyor başka hiç bir şeye gerek yok
Ee yarim ay seklinde kapattik agzini acikmi birakcaz kapatilmiyacakmi simdi yapiyorum bakalim sonuc ne olacak cok merak ettim
Yapılışını Aynı resimdeki gibi yapın Sonucu beklerim artık
Simdi firindan cikardim goruntu harikaaa soguyunca ilik serbetini dokelim bakalim tadinida merak ettim simdi yaa offff cok sabirsizlandim simdi gece gece
SAFİYE HANIM BU TATLIYI HAZIR BAKLAVALIK YUFKADAN YAPABİLİRMİYİZ
Hiç hazır yufkadan denemedim ama olmaz gibime geliyor, çünkü hazır yufkanın daha fazla açılma imkanı yok
Merhaba Midye tatlisini yaptim ve harika oldu cok lezetli elerinize salik bu tarif icin…
Merhaba benimde bir sorum olacak diğerleri çok önce sorulmuş ama inşallah cevap verirsiniz. Tatlıyı yaptım şekli lezzeti HARİKA idi. Ufak bi problem vardı yalnız çok değil ama çıtırlığı gitti ve içi hamur denecek kadar olmasa da yumuşak oldu. Şerbeti ılıktı hamur ise d okuduğumda soğuktu ama belli ki içi sıcakmış diye düşünüyorum yada nedeni sizce nedir normalde de öyle mi olması gerek
bende yaptım kuruyken çok güzel kıyır kıyırdı fakat şerbeti koyduktan sonra o halinden eser kalmadı şerbet ılık diğeri soğuktu nerede hata yapıyorum çıtır olmasını istiyorum.:(
Şerebetin kıvamıda çok önemli sanırım yeteri kadar koyu kıvamda değilmiş bu yüzden yumuşamasına sebeb olmuş,
Emeğinize sağlık.. Deneyeceğim 🙂