Bu Bayram bir değişiklik yapıp Baklava yerine Portakallı çizkek ve haşhaşlı tatlı yaptım doğrusu baklavayı aramadım desem yalan olur ama onların tadı çok güzel olduğu için sorun yoktu,bakalım Portakallı çizkek tarifini beğenecekmisiniz
Portakallı Çizkek-Cheesecake Tarifi
Alt Tabanı için Malzemeler
- 300 gramlık yulaflı bisküvi içinde ceviz veya findik karisimida olabilir
- 2 çorba kaşığı kadar tereyağı
Chees-cake’in iç dolgusu için malzemeler
- 500gr de fromage blanc ( veya onun 2,5 su bardagi labne peyniri )
- 20cl de crème fraîche ( veya onun yerine 1 su bardagi dolu süzme yoğurt )
- 150 gr toz şeker (küçük bir çorba kasesi kadar)
- 2 çorba kaşığı tepeleme un
- 1 çorba kaşığı tepeleme nişasta
- 3 adet yumurta
- 1 adet limonun rendesi
Portakal sosu için Malzemeler
- 3 su bardağı portakal püresi
- 1 portakal kabuğunun rendesi
- 3 çorba kaşığı toz şeker ( istege gore az yada cok kullanin )
- 3 tatlı kaşığı tepeleme nişasta
Portakallı Çizkek-Cheesecake Nasıl Yapılır
- Çiz kekin Tabanı için önce yulaflı bisküvileri mutfak robotundan iyice geçirin daha sonra üzerine eritilmiş tereyağını ilave edin elinizle iyice yoğurup tereyağını yedirin yoğurma işlemi bitirdikten sonra yağlı kağıt serilmiş kek kalıbının içine döküp çorba kaşığıyla tabanına bastırarak yerleştirip iyice düzeltin
- tabanına yağlı mutfak kağıdı yerleştirin kelepçeli kalıbın kenarlarına önce tereyağıyla yağlayıp üstüne fırın kağıdını düzgün bir şekilde kesip kelepçenin iç kısmına yapıştırın
- kekin iç dolgusu için fromaj blanı veya süzme yoğurdu çukur bir kaba alalım mikser ile iyice çırpalım üzerini krem freşi ilave çırpmaya devam edin
- toz şekeri ilave edip iyice çırpın yumurtaların sarısını ve beyazını birbirinden ayırın yumurtanın 1 sarısını önce kremaya ilave edip iyice karıştırıp daha sonra ikincisi ni ilave edip aynı şekilde sarı rengi kaybolana kadar karıştırmaya devam edelim üçüncüsünü de aynı şekilde koyup iyice çırpın unu ve nişastayı eleyerek kremaya ilave edip karıştırın
- ayırmış olduğumuz yumurtanın beyazını çukur bir kaba alın mikserin son hızıyla yüksek devirde çırpıp beyaz krema haline gelene kadar güzelce köpürtün kabaran yumurtayı tahta kaşık yardımıyla kremayla yavaş yavaş karıştırın en son üzerine limonun rendesini ilave edip kremayı güzelce karıştırın
- İç dolgusunu yulaflı bisküvilerin üzerine boşaltın elinizle kek kalıbını bir iki defa hafif bir şekilde sarsın krema düzgün bir şekilde içine yayılsın ve önceden ısıtılmış 160 derece fırında fırında tam 1 saat pişirin (özellikle fırının 160 derece de olmalı kesinlikle 160 dereceden fazla ayarlamayın). piştikten sonra fırında biraz bekletebilirsiniz ama ben hiç bekletmedim çiz keki fırından çıkartın ılıdıktan sonra buzdolabında en az dört saat dinlendirin tabi bu arada kesinlikle kenarındaki fırın kağıdını çıkarmayın çünkü portakalli sosu döküldüğünde kenarlara akmasın ( ben akşamdan yaptığım için bir gece dolapta dinlendi)
- Portakal püresini (Portakalı yıkayın soyun ikiye kesin çekirdeklerini çıkarın rendeleyin ). nişasta,şeker ve portakal kabuğu rendesiyle tencereye alın kaynayana kadar iyice karıştırın isteğe göre blendırdan geçirin ve ılımaya bırakın
- Portakal sosu ılık olduktan sonra çizkekin üstüne dökün 4 saat buz dolabında dinlendirin kek kalıbından çıkarın etrafındaki fırın kağıdını da çıkarıp servis yapabilirsiniz
Afiyet olsun
muhteşem olmus elıne sağlık
tesekkurler Selma hanim 🙂
Yulafli biskuvi olmasi sartmi normsl biskuvi olmazmi
Ben başka büsküvi ile yapmadım ama normal petibör ile yapanlar var artık denemesi size kalmış 🙂
Çok guzel olmus
Kullandiginiz malzemelerin fotolarini koydugnuz icin cok tsk ederim. Benim icin cok yardimci oluyor.
Daha mutfak da cok acemigim… Bizim isimizi kolaylastiriyorsunuz.
Labne peynirin noldugnu bile bilmiyordum dusunebiliyormusunuz.
Artik turkcemiz o kadar…
Allah cc razi olsun hayirli isler
Ben amerikadayim labne peynir yerine philadelphia creeme cheese kullaniyorum ama suzme yogurt yerine acaba ne kullanabilirim bilgilendirirseniz sevinirim tesekkurler
Sour cream
Ben Dr Oetker hazır cheese kek kullanıyorum. Altına da artan kekimi kullanıyorum. Çok güzel oluyor.
hiç hazır kullanmadım ama güzelse denemek lazım 🙂
Ellerinize sağlık çok güzel gözüküyor. Acaba portakal yerine çilekli sos yapsak yada ne bileyim vişneli sos yapsak yakışır mı ki?
çok yakışır özellikle çilekli olan sosu daha çok yakışıyor 🙂
Cokguzel ellerinize saglik?
Çok teşekkürler 🙂
Elinize sağlık çok güzel tadı var tarifinizin. Paylaştığınız için teşekkür ederim. Benim bir sorum var , bu tarifi iki kere yaptım birinde portakal birinde vişne kullandım ve çok leziz oldu. Ama pişirirken bir türlü tutturamadım. Biraz fazla pişti. Fırınımdan da kaynaklı olabilir. 160 derece yerine 150 derecede pişirsem. Isı az olacağı için bir sorun olur mu?
Öncelikle afiyet olsun beğendiğinize çok sevindim,ayrıca ısıyı düşürseniz hiç bir sorun olmaz hatta ben bir defasında hiç pişirmedende yaptım 🙂 tadı gayet iyiydi 🙂