Geçenlerde Facebook sayfamda evde peynir mayası olmadığını ve nasıl bulacağımı sorduğumda sayfamda bir çok takipçim sirke ile deneyin dedi bende meraktan hemen denedim üstelik hazır paket sütlerden kullandım çok kolay ve çabuk yapılıyor ilk başta pek aklıma yatmadı lor gibi olur diye düşündüm ama yaptıktan sonra gördümkü gerçekten peynir oluyormuş 🙂 tadı özellikle ( tuzlu suya ) baskıya koyduktan sonra bildiğimiz peynir oluyor ama tuzsuz olarak kullanmak isteyenler için peynir mayası ile yapılan daha iyi oluyor gibime geldi evde peynir
Sirke ile Peynir yapımı için Malzemeler
- 5 kilo süt
- yarım çay bardağından biraz az sirke (ben üzüm sirkesi kullandım hangi sirke olduğu fark etmiyor 🙂
salamurası için
- 1 veya 2 su bardağı peynirin alt suyu ( Peynirin süzülen suyu )
- kendi damak tadınıza göre kaya tuzu
- ve şişeyi dolduracak kadar kaynatılıp soğumuş su
Sirke ile Peynir nasıl yapılır
- Sütü ocağa alın kaynamaya yakın sirkeyi dökün 1 taşım kaynatıp ocaktan alın ilk sıcaklığı çıkınca temiz bir tülbent veya ince bir bez yardımıyla peynirin suyunu süzün ve delikli bir kabın içine koyun üzerine baskı yapacak ağır bir şeyler koyun en az 2 saat bu şekilde dinlendirin
- ve peyniriniz hazır ister bu şekilde isterseniz salamuraya koyup veya tuzlayıp uzun süre muhafaza edebilirsiniz salamura yapmak için peynirin alt suyuna kaynatılıp soğumuş su ilave edilir içine kaya tuzunu ekleyip eriyene kadar karıştırın veya bekleyin suyu peynirin üzerine dökün bu şekilde uzun süre peyniri muhafaza edebilirsiniz
- Afiyet Olsun
- lütfen sayfamda yorumlarınızı eksik etmeyin 🙂
Aslında lor peynirin tarifini biliyorsanız onuda yazar mısınız? Yurt dışında güzel lor peyniri bulmak çok zor.
İlayda’cım Lor ve Çökelek nerdeyse aynıdır sayfamda tarifi var burdan bakabilirsin
http://www.hayalimdekiyemekler.com/kahvaltilik-tarifler/cokelek-nasil-yapilir/
bu peynırı yaparken eger taze sut kullanırsak once taze sutu ıyıce kaynatıp ddaha sonra sırkeyı ekleyıp bıraz daha kaynatsak aynı sonucu alırmıyız.bırde dıger mayayla yapılan peynırdede taze sutu once ıyıce kaynatp bıraz soguduktan sonramı mayayı koyuyoruz.son bırsey daha 2 kılo sut ıcın 6 kasık sırke yazmıssınız sut mıktarı artarsa sırke mıktarıda artacakmı
Taze sütte olsa sirke ile aynı bu şekilde peynir yapılacak süt çoğaldıkça sirke miktarı önce bu ölçüde deneyin eğer süt kesilmezse bir kaç kaşık daha sirke kulllanın ve normal peynir mayası ile mayalamak için sütü kaynatabilirsiniz ve ılımaya yakın mayayı içine döküp karıştırın ve tarifteki gibi devam edin
Bugün çiflikten taze süt aldım vetarifi aynen uyguladım amapeynir tatlımsı oldu niye acaba?daha önceleri ayranla yapıyordum baya güzel oluyordu,üzülerek söylüyorum bu tarifi beyenmedim.diyer tariflerin için sana çooook teşekkür ederim çoğunu denedim
Çok sağol canım ayrıca şunuda belirtmek isterim Sirke veya normal maya ile yapılan peynirlerin hepsi tatlıdır tuzlu suda beklettikten sonra tuzunu iyi alır damak tadı herkeste farklı olur ama tadıda sonradan baya güzel oluyor 🙂
Bende denedim cok guzel oldu esim ve cocuklarim cok begendiler bende yurt disinda yasiyorum peynir mayasi bulamiyorum sirkeyle peynir yapmak cok kolay size cok tesekur ederim tarif l’étonniez cok guzel 🙂
Safiyecigim tafifini aynen uyguladim guzel oldu ancak cok az cikiyor senin sanki daha cok cikmis
Canım sana öyle geliyor bendeki de fazla çıkmadı 4 dilim 🙂 resimdeki gibi 🙂
Elinize saglik ama tadi nasil eksi bi peynirmi tuzlu bi peynirmi ben eksiyi pek sevmem hemen yapmam lazim boreklere falan super olur
peynir alt suyunu nereden bulacağız acaba?
Peynirin süzdüğümüz sarı suyunu kullanıca ona peynir altı suyu denir 🙂
Normal mukluk suyuna kayaking tuzu da koyarak salamura yapabiliriz
Pardon musluk suyu ve kaya tuzu:))
merhaba,
tarifinize göre peyniri yaptım suyumu hazırladım kavanoza koydum. ne kadar bekletmemiz gerekli. lezzetli olması için ne kadar beklemeli.
teşekkürler 🙂
Merhaba Peynirini bir gün sonra bile kullanabilirsin şimdiden afiyet olsun canım 🙂
güzel tarifleriniz var hepsini beğeniyorum nerdeyse. Sirke yerine 2 kaşık yoğurt yada tuz atsanızda çökmezmi. birde tuzsuz yapıp suda bekletmek iyide hemen yemek için, 6 kaşık sirke attık bir kaşıkta tuz atsak olmazmı? süzülünce tuzuda yerinde olur hem.
merhaba safiye hanim benim bulundugum yerde taze süt bulmak cok zor sise sütlerden olurmu acaba
tarifinize uygun olarak sirke ile peynir yaptım çok harika size teşekkür ederim ayrıca sağlığını düşünenler peyniri kendileri evde yapabilirler
Beğendiğine çok sevindim afiyet bal şifa olsun 🙂
Kaya tuzu degilde normal tuz kullansam olmazmi?
olur…
Safiye abla sirkenin her turlu oolur yazmisinizda limon sirkesi var onu koysam eksimi olur acaba
günlük şişe sütlerle yapılınca da ynı sonuç çıkıyor mu acaba?
Evet aynı sonuç oluyor 🙂
Tarif için teşekkürler. 🙂 Selamlar.
🙂
sirkeyi koyarken tuzda atsak nasıl olur acaba
Hiç denemedim bu yüzden fikrim yok ama tuz yapsak bile suyunu süzeceğimiz için tuz akıp gider diye düşünüyorum 🙂
Evet tuz katmanızda hiç bir sakınca yok hatta daha lezzetli oluyor..
Merhaba ben diyetteyim peyniri yarım yağlı kutu sütü ile yapıyorum içine 2 tatlı kaşığı tuz 3-4 kaşık sirke 2 kaşıkda yoğurt ekliyorum süzmeden evvelde çörek otu ilave ediyorum karıştırıp süzüyorum çörek otlu peynir çok güzel oluyor dilimleyip az tuzlu alt syuna koyup dolaba koyuyorum 3 kutu sütten 300 gramdan biraz fazla peynir çıkıyor ben resimdeki gibi 4 e bölmüyorum dilim dilim doğruyorum o zaman tuzunu daha çabuk alıyor salamura tuzu olması şart değil sıfra tuzu kullanıyorum diyet yaptığım için piyasadaki peynirlerden daha lezzetli ve yağsız oluyor
Şerife hanım eğer diyet yapıyorsanız süt ürünleri ve et ürünlerini tam yağlı tüketmelisiniz bu gıdlardaki yağlar insan vucuduna yağ olarak depolanmaz. kilo vermek istiyorsanız şeker ve içinde şeker olan gıdalar olmak üzere hazır gıda dediğimiz gıdaları bırakmanız yeterlidir. Ben bu şekilde 9.5 kg verdim ve şuan kilomu muhafaza ediyorum. tabi günlük en az 30 dk yürüyeceksiniz.
Bende deniycem sirkeyle peynir yapımını.Tesekkürler
Az once denedim merakla bekliyorum. .Teşekkürler fikir verdiğiniz için
Merhabalar ben yurt disinda yasiyorum malum peynir bulmak zor oluyor bu işlemi yoğurt ile yapıyorum çok güzel sonuç çıkıyor 5 litre süte 1 kilo yoğurt yarım çay bardağı tuz koyuyorum yıllardır peyniri bu şekilde kullanıyorum sirke ile bugün deneyeceğim ins tadını cocuklar beğenir. Tarifiniz için teşekkürler.
Merhaba,sutu kaynatip yogurdu mu ekliyorsunuz? Tarifini verebilir misiniz cok merak ettim… bir de 5 kilo sut ve 1 kg yogurttan ne kadar peynir elde ediyorsunuz?
Tesekkurler…
Bu şekilde lor peyniri ( çökelek) oluyor. Ben önce tencerede sütle yoğurdu karıştırıyorum. Asla çirpmayın. Az karışsa yetiyor. Sonra dibine tutmasın diye arasıra karistirarak pişiriyor.
recete icin tesekurler gercekten cok guzel oldu.peyniri yaptiktan sonra elde ettigimiz peynir alt suyunu direkt olarak salamura icin kullanabilirmiyiz, icine su katmamiz mecburmu ve peynir alt suyunu baska receteler icin kullanabirmiyiz
Rica ederim ve peynirin alt suyunu direk salamura olarak kullanabiliriz,su kullanmasakta olur 🙂 ayrıca ekmek ve poğaça gibi hamur işlerinde kullanabilirsiz.
Iyi aksamlar benim size bir sorum Var oncelikle sut tam yaglimi olmali ve bide verdiginiz olçüden sizin fotograftaki kadar buyuk oval bi peynir çikiyormu
Tesekkurler
Merhaba süt yağlı olursa daha iyi olur ve fotoğraf yakın olduğu için büyük duruyor ama yaklaşık 300 gr kadar peynir çıkıyor 🙂
Safiye hanımcım ilk òncelikle ellerinize sağlık paket sütle denedim cok guzel oldu peynirim. Sorum yarın eşim taze süt getirecek onu nasıl yapacağım merak ettim kaynatıp soğutup tekrar ısıtıp kaynamadan öncemi koyacağım sirkeyi acaba? Ve 5 kilo süte ne kadar sirke koymalıyım?
Merhaba sütü önceden kaynatmanıza gerek yok aynı şekilde yapmanız yeterli,yarım çay bardağı veya 7 çorba kaşığı sirke kullanılacak
Safiye hanım ben bu tarifinizi keçi sütüyle denedim şuan üzerine ağırlık koydum sabaha kadr durucak ve kahvaltda yiycez umatım tadi güzel olmuştur teşekkürler beğenip beğenmediklerini yazıcam
Tek kelimeyle harikasınız yurt dışında çok işime yarıycak emeğinize sağlık teşekkür ederim
DENEDİM HARİKA OLDU EŞİM İNANAMADI BENİM YAPTIĞIMA TEŞEKKÜRLER TUZLU SUYLA SALAMURA YAPTIM SONUÇ MÜKEMMEL
Limonla daha lezzetli 5 kg süt 1 tane limon suyu 1 yemek kaşığı tuz.
Ellerinize sağlık çok güzel bir tarif deniyeceğim inşallah
Super olmuş.
Ellerinize saglik.heycanla paylaşimlar inizi takip ediyorum.
Teşekkürler. Çok yararlı oldu.
Piyasadaki mayaların çoğunun domuz katkısı kullanılarak yapıldığı söyleniyor. Artık evde kendimiz güvenerek peynir yiyebileceğiz.
Nefis bilmediğim yemeklerle tanıştım.
Safiye hanim merhaba.bir paket kutu sutten yapa bilirmiyim.esimle ben iki kusiyiz?bir kutu sute ne kadar sire kata bilirim?severek takip ediyorum sizi
Merhaba evet paket sütten olur ama 1 kilodan çok az çıkar,
Benimki kesilmedi neden acaba hemde hakiki çiğ süt ve hakiki ev sirkesiyle yaptm ?
Ayy cok guzel yaa hemen deneyecegim bu aksam.. sutum 2 litre..bunun icin ne kadar sirke kullanmaliyim acaba? 2 yemek kasigi fazla mi gelir?
Birşeyi
Bende deniycem nakalim nasil olucak
bu peyniri yapınca hemen tüketebiliyormuyuz? normalde peynirleri 6 aydan önce tüketilmemesi lazım ya brucella hastalığı nedeniyle.
hem çok pratik hem masraf sıfır 🙂 benimki acemi işi oldu tamda böyle taş gibi kalıp bekliyodum ama biraz dağılcakmış gibi durduğu için hemen suyuna koyup dolaba kaldırdım bakalım yarın bakıcam tadına üç litre sütten yaptım,hoşuma giderse üç litre daha yapcam 🙂
paylaştığınız için teşekkür ederim 🙂
yapacagim,bakacagim,bekliyordum,dagilacakmis.
Bende ilk defa yaptim simdi su an bekleme asamasindayim 2saat sonra bakalim ne olacak???? daha once bi yengeye yaptiriyordum bu tarifide yapmisti ama sirke ile degil peynir mayasila
Merhaba, beyaz sirke olur mu?