Sirke ile Peynir Yapımı

 

IMG_6766

Geçenlerde Facebook  sayfamda  evde  peynir mayası olmadığını ve nasıl bulacağımı sorduğumda  sayfamda bir çok takipçim sirke ile deneyin dedi bende meraktan hemen denedim üstelik hazır paket sütlerden kullandım çok kolay ve çabuk yapılıyor ilk başta pek aklıma yatmadı lor gibi olur diye düşündüm  ama yaptıktan sonra gördümkü gerçekten peynir oluyormuş 🙂 tadı özellikle  ( tuzlu suya ) baskıya koyduktan sonra bildiğimiz peynir oluyor ama tuzsuz olarak kullanmak isteyenler için peynir mayası ile yapılan daha iyi oluyor gibime geldi evde peynir

Sirke ile Peynir yapımı için Malzemeler

  • 5 kilo süt
  • yarım çay bardağından biraz az sirke  (ben  üzüm sirkesi kullandım hangi sirke olduğu fark etmiyor 🙂

salamurası için 

  • 1 veya 2 su bardağı peynirin alt suyu ( Peynirin süzülen suyu )
  • kendi damak tadınıza göre kaya tuzu
  • ve şişeyi dolduracak kadar kaynatılıp soğumuş su

 

Sirke ile Peynir nasıl yapılır 

  • Sütü ocağa alın  kaynamaya yakın sirkeyi dökün  1 taşım kaynatıp ocaktan alın ilk sıcaklığı çıkınca  temiz bir tülbent veya ince bir bez yardımıyla  peynirin suyunu süzün ve delikli bir kabın içine koyun  üzerine baskı yapacak ağır bir şeyler koyun en az 2  saat bu şekilde dinlendirin
  • ve peyniriniz hazır ister bu şekilde isterseniz salamuraya koyup veya tuzlayıp uzun süre muhafaza edebilirsiniz  salamura yapmak için peynirin alt suyuna  kaynatılıp soğumuş su ilave edilir içine  kaya tuzunu ekleyip eriyene kadar karıştırın veya bekleyin suyu  peynirin üzerine dökün bu şekilde uzun süre peyniri muhafaza edebilirsinizsirke ile peynir tarifi

sirke peynir

  • Afiyet Olsun
  • lütfen sayfamda yorumlarınızı eksik etmeyin 🙂

 

IMG_6757