Bu yaz Türkiye’deyken yapmaya fırsatını bulduğum tek tarif diyebilirim o zaman sade yapmıştım inanılmaz güzel olmuştu ve uzun zamandır sodalı ve zeytin ezmeli bir tarif yapmayı çok isiyordum bu gün fırsatını bulmuşken yapıyım dedim tam düşündüğüm gibi oldu biz tadınıda yumuşaklığınıda çok beğendik bakalım sizde beğenecekmisiniz, yaptığım ölçüden 24 adet açma çıkıyor
Sodalı Açma için malzemeler
- 2 su bardağı soda
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 2 adet büyük yumurta ( yumurtalar çok küçükse 3 tane kullanılabilir beyazı içine sarısı üzerine kullanılacak
- 3 çorba kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 paket instant maya
- 7 veya 8 su bardağı un
Zeytin ezmeli Açmanın Arası için
- Büyük bir kase zeytin ezmesi ( zeytinin çekirdeğini çıkarıp robottan geçirin
Üzeri için
- İsteğe göre susam ve çörek otu
Maden suyu ( Soda ) ile Zeytin Ezmeli Açma Tarifi
- Soda ( Maden suyu) ,sıvıyağ,şeker,tuz,instant maya,yumurtanın akını bir çukur büyük bir kaba alın karıştırın.
- Unu azar azar ilave edin kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın.
- Üzerine streç folyoyla kapatın ve sıcak tutacak şekilde sarıp 1,5 veya 2 saat dinlenmeye bırakın
- Kabaran hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapın ( ben 48 beze yaptım )
- 2 bezeyi alın yan yana koyun merdane yardımıyla uzunlamasına açın bir çay kaşığı kadar zeytin ezmesi sürün elinizle yandan rulo yapın sonrada diğer bezeyede aynı şekilde rulo yapın 2 ruloyu birbirine dolayın ve uçlarını bitiştirip yuvarlak bir şekil verin.
- Yağlanmış veya fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak yerleştirin ve tepside 45 dakika dinlendirin yumurtanın sarısını sürün isteğe göre susam ve çörek otu serpin
- Önceden ıstılmış 180 derece fırında pişirin ve servis yapın
- Afiyet Olsun
Videolu Tarif için burdan bakabilirsiniz
canim sizden bir ricam var bardak ölçüsünün giramini yazarmisin
200 grlık klasik su bardağı kullandım 🙂
Sâfiye hanim tarifinizi denedim bugüne kadar yaptiğım en güzel açma oldu. Tarif için teşekkürler
Yeni yeni pasta börek yapmaya başlayan biri olarak sayfanıza rastladığım için çok şanslı hissediyorum. Yaptığım 3-4 tarifiniz var ve hepsinde büyük alkış aldım sayenizde ? bu açmalar da çok güzel oldu ve dediğiniz gibi tam 48 beze çıktı ? tariflerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler sırayla hepsini yapacağım galiba ?
Bu güzel yorumun için çok teşekkürler 🙂 ayrıca beğendiğin içinde çok sevindim
lütfen süre belirtirmisiniz ? ortalama
lütfen süre belirtirmisiniz ? ortalama zeytinli açma için
Ne süresi pek anlamadım ama fırında pişme süresiyle her fırında değişir ama ortalama 13 ile 17 dakika arası değişir.
Abla şu yemekleriniz çoooooook harıkadır . Yazılarınızda hiç bir yanlışlık yok ve bellidir ki kendiniz nasıl yapıyorsunuz bizede aynı şeyleri öyrediyorsuz. Gerçekten sağol ablacım. Sizin yemeklerinizi hep takıb edib her gün zamanım oldukca yapıyorum. Abla ben güney azerbaycandan size yazıyorum. Güney azerbaycandan size selamlar..
Tanrı size can sağlığı ve yürek sevincliği versin ♥♥♥
Merhabalar. Bir kaç tane sorum var , soda yerine mineralwasser yani minerallisu asitli su koysam sertinden olur mu? İkinci sorum nutella ile yapsam içindeki tuz nutellayı etkiler mi? Teşekkürler ☺
Merhaba minarelli suda aynıdır bir fark olmaz ve nutella kullansanızda tuz miktarı hissedilmez 🙂
Tarifinizi denedim tek kelimeyle mükemmel bu tarifi asla kaybetmeyeceğim çok teşekkür ederim ☺
Afiyet bal şifa olsun beğendiğinize çok sevindim 🙂
Merhabalar, evde ne zaman birseyler yapmak istesem hep sizin sayfaniza girip arastiriyorum, tüm tarifleriniz harika ve coook lezzetli oluyorlar. Allah size uzun omurler versin, ben kendi adımdan boyle guzel tarifler paylastiginiz icin size cok tesekkur ediyorum. Her sey gonlunuzce olsun, iyi gunler.
Merhaba bu güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim 🙂 sevgiler,saygılar 🙂
Safiye hanım zeytinler genel olarak tuzlu oluyor,rondodan geçirip yapacağım,zeytini suda bekletmeme gerek var mı?
Merhaba eğer tuzluysa evet biraz suda bekletmek iyi olur.
Yumurtalar in hepsimi sarısı üstüne beyazı içine konulacak
Turkiyede bi paket maya 100 gr oluyor yinede 2 paketmi koymamiz lazim
Yaş maya olarak 44 gr kullanılacak 🙂
Merhaba yaptığımız açmalari buzdolabında saklayıp sonra çıkardığımızçıkardığımızda tadında değişiklik olur mu ?
Merhaba hiç bir değişiklik olmuyor 🙂
Safiye hanım oglumun alerjisi var yumurta kullanmadan da güzel olurmu ki üstüne pekmez sürsem veya başka bir alternatif herhangi bir fikriniz var mı ellerinize saglık bu arada şahane görünüyor
içine yumurta kullanmayın üzerine de yoğurt sürebilirsiniz 🙂