Soğuk baklava tarifi

Yapımı için malzemeler

  • Bir paket baklavalık yufka
  • 250 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Arası için:

  • 1 su bardağı çekilmiş fıstık

Üzeri için: 

  • 1 çay bardağı bitter çikolata
  • Yarım çay bardağı şeker

Şerbeti için:

  • 5 su bardağı süt
  • 2 su bardağı şeker

 

Soğuk baklava tarifi Nasıl yapılır?

İlk olarak şerbeti hazırlayın.

Bunun için tencereye sütü ve şekeri alın, kaynatın.

Kaynadıktan sonra ocağın altını kısın, bu şekilde 15 dakika daha kaynatın.

Tereyağını ve sıvı yağı tavada eritin.

Yağ ılıdıktan sonra tatlı tepsisini yağlayın.

Baklava hamurlarını üçerli olacak şekilde tepsiye dizin.

Her 3 katta bir araları yağlayın.

3 katta bir yağlanan yufkalara 15. katta fıstık serpin.

Arası ve üzeri için ayırdığınız bitter çikolata şeker ve fıstığı mikserden çok ince bir şekilde geçirin.

Mikserden geçirdiğiniz bu karışımı fıstığın üzerine serpin.

Tekrar 3 kat 3 kat şekilde yağlayarak 15 kat daha yufkaları serin.

Tekrar fıstık ve bitter çikolatalı karışımdan serpin.

Kalan yufkaların da üzerine üçer katta bir yağlayarak yerleştirin.

En son kalan yağ ile baklavanın üzerini yağlayın ve baklavayı dilimleyin.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.

Tatlı ılıdığında üzerine soğuk şerbeti gezdirin ve çikolatalı karışımı üzerine serpin.

Soğuk Baklava Kaç Kalori? 

Bir porsiyon yani 3-4 dilim soğuk baklava yaklaşık 480 kaloridir. Elbette kullanılan şeker oranı ile bu kalori değişkenlik gösterebilir. Soğuk baklavanızı mümkün olduğu kadar katkı maddesi olmadan ve az şekerli yapmaya özen gösterin. 

Soğuk Baklava Nasıl Saklanır? 

Sütlü tatlılardan sayılan soğuk baklava, mutlaka serin bir yerde saklanmalı ve üç gün içerisinde tüketilmelidir. Şertbeti sütlü olduğu için şekerlenme yapmaz ancak dışarıda bekletildiğinde tadında ekşime olabilir.