Tavuk parmesan tarifi

Yapımı için malzemeler

Domates sos için:

  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3-4 adet domates rendesi (yazdan kavanozladıysanız o da kullanılabilir)
  • 1 çay kaşığı tatlı pul biber
  • 1.5 çay kaşığı tuz
  • 1 adet küp şeker
  • 3-4 yaprak ince kıyılmış fesleğen

Marine için:

  • 4 adet tavuk göğüs
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 diş ezilmiş sarımsak 

Panelemek için:

  • 2-3 adet yumurta
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı ekmek kırıntısı (panko)
  • 80 gram toz parmesan
  • İstediğiniz baharatlar
  • 3-4 yemek kaşığı un
  • Pişirmek için sıvı yağ

Fırınlarken:

  • 100 gram mozzarella peyniri
  • Taze fesleğen 

Tavuk parmesan tarifi Nasıl yapılır?

  • Domates sos için yemeklik doğranmış soğan, tuz ve zeytinyağını 4-5 dakika soteleyin.
  • Salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavurun, kalan malzemeleri ekleyip karıştırın.
  • Kapağını aralıklı kapatıp ara sıra karıştırarak, kısık ateşte sos kıvamına gelene kadar, yaklaşık 20 dakika fokurdatın.
  • Ocaktan alıp soğumasını bekleyin. (1-2 gün önden yapılıp buzdolabında saklanabilir.)
  • Tavuk göğüslerini yaklaşık 1 santimetre kalınlığında bir et döveceği yardımıyla iki streç film arasında inceltin. (Bıçakla ortadan ikiye kesip kitap gibi açabilirsiniz de.)
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 diş ezilmiş sarımsak ve 1 yemek kaşığı limon suyunu ve karıştırın, tavukları karışıma iyice bulayıp streçleyip 1 saat kadar dolapta dinlendirin.
  • Panelemeden önce 15 dakika kadar tezgahta bekletip tavuklarınızı oda sıcaklığına yaklaştırın.
  • Çukur bir kapta 3 adet yumurtayı 1 çay kaşığı tuz ve dilediğiniz baharatları ekleyerek çırpın.
  • Ayrı bir kapta un ve kalan 1 çay kaşığı tuzu karıştırın.
  • Üçüncü bir kaba de panelemek için ekmek kırıntılarınızı ve toz parmesanınızı alıp homojen karıştırın.
  • Marine ettiğiniz ve fazla yağını süzdüğünüz tavukları sırasıyla un, yumurta karışımı ve en son ekmek kırıntısına her yeri eşit kaplanacak şekilde bulayın.
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyip kızdırdığınız tavada panelenmiş tavuklarınızı her tarafı altın rengi olana kadar, iki yüzünü de 4’er dakika yüksek ateşte kızartın.
  • Fırına atacağınız cam tepsinin tabanına domates sosunu yayın, kızarttığınız tavukları dizin ve üzerine dilimlenmiş taze mozzarella’ları yerleştirin.
  • 220 derecede önden ısıttığınız (üst ızgara özellikle) fırında, mozzarella peyniri kızarana kadar pişirin.
  • Üzerine taze fesleğen ya da maydanoz serpiştirip, yanında sote sebze ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.